Als Batten het voetballen in de weg zit

Als Batten het voetballen in de weg zit

Voetballen en training geven was vroeger al mijn hobby en dat het nu mijn baan is geworden is prachtig. Het mooiste vind ik het als jonge spelers vol met passie en spelplezier aan het voetballen zijn en dat je de ontwikkeling ziet bij de kinderen.

In 2012, ik was toen 23 jaar, werd ik gevraagd of ik een jongen van 9 jaar persoonlijk wilde begeleiden. Hij had het moeilijk, had weinig vriendjes en persoonlijke aandacht zou hem goed doen. Elke zaterdag gingen wij samen leuke dingen ondernemen en hierdoor kregen wij een hechte band.

Na een aantal jaren belde de moeder van deze jongen mij op of ik langs wilde komen, ze had een slecht bericht. Hij bleek de voor mij toen nog onbekende ziekte van Batten te hebben. Helaas ging hij steeds slechter zien en dat maakte het voetballen ook moeilijker voor hem. Het raakte mij. Ik zag een jonge jongen langzamerhand achteruit gaan terwijl hij zich juist zou moeten ontwikkelen. Ik wilde iets doen en daarom ging ik op onderzoek uit.

Uiteindelijk vond ik een oplossing, een voetbal met een belletje er in zodat hij de bal kon horen! Dit leek een goede oplossing te zijn maar helaas hebben we hier niet lang van kunnen genieten samen. De situatie van mijn maatje ging verder achteruit, de ziekte van Batten had zijn zicht en lichaam overgenomen. Aangezien er in de nabije omgeving niet de juiste en nodige zorg aangeboden werd was het gezin genoodzaakt om te verhuizen. Dit was het einde van mijn begeleiding.

Het is verschrikkelijk om te zien dat een jonge jongen die met vriendjes hoort te spelen en zijn dromen hoort waar te maken zo snel achteruit gaat. Voor hem en zijn gezin is dit een grote nachtmerrie. Zijn moeder vroeg destijds of ik ambassadeur wilde worden voor de Stichting Beat Batten. Uiteraard wilde ik dit en hoop ik op deze wijze alsnog mijn steentje bij te kunnen dragen.

Als je kind de ziekte van Batten heeft, lijkt er de eerste jaren niets aan de hand. Vanaf ongeveer hun 5de levensjaar verliezen ze steeds meer van hun gezichtsvermogen. Dat is bij voetbal, maar ook bij andere sporten en hobby’s heel lastig. Doordat kinderen met Batten steeds meer ‘gevangen’ komen te zitten in hun eigen lichaam wordt voetballen, of welke sport dan ook steeds lastiger. Toch zijn er aanpassingen mogelijk waardoor we deze kinderen steeds langer kunnen laten genieten van hetgeen zij graag doen.

Helaas kan ik niet meer samen met mijn voetbalvriendje trainen, maar Rocco kan gelukkig nog steeds met zijn trainer Myron voetballen. Het is natuurlijk fijn dat er een alternatief is en dat Rocco toch nog steeds kan voetballen omdat hij de bal kan horen, maar we weten dat als er geen medicijn komt, ook Rocco straks niet meer in staat zal zijn om te voetballen. Daarom is het belangrijk dat we Stichting Beat Batten massaal steunen zodat alle kinderen zoals Rocco kunnen blijven doen waar ze gelukkig van worden, of dit nou voetballen is of wat voor sport of hobby dan ook.

Om de ziekte van Batten te stoppen is er veel onderzoek nodig en dat kost ook veel geld. Doe daarom vandaag nog je donatie aan Stichting Beat Batten, dit kan via mijn digitale collectebus.

Alvast bedankt

 

Rik Verhage

Partners