Verdediging proefschrift Willemijn Kuper

Beste allemaal,

 Na hier jaren hard aan gewerkt te hebben, is het zover: mijn proefschrift is af! Op woensdag 14 oktober zal ik mijn proefschrift, dat ik de titel: ‘Batten Disease – Beyond the Blind Spots’ heb gegeven, verdedigen. Het proefschrift is zowel in fysieke vorm gedrukt, als digitaal gepubliceerd.

  • Voor iedereen die graag een fysiek exemplaar zou willen ontvangen: zou u mij daarvoor uw adres kunnen mailen? Dan zorg ik dat er zo spoedig mogelijk (en zolang de voorraad strekt) een exemplaar uw kant op komt!
  • De digitale versie is gepubliceerd op: Publicatie Willemijn Kuper

U kunt mij een mail sturen voor het wachtwoord, dan zorg ik dat u zo snel mogelijk een digitaal exemplaar kunt inzien.

Omdat er vanwege de corona-maatregelen maar een zeer beperkt aantal gasten live in de zaal aanwezig mogen zijn, zal de verdediging via een livestream te volgen zijn.

Bij dezen wil ik iedereen die geïnteresseerd is, van harte uitnodigen om digitaal mee te kijken. Om hiervoor een link te ontvangen, kunt u mij mailen.

De link naar de livestream zal enkele dagen voorafgaand aan de verdediging ook gepubliceerd worden op de promotieagenda van de uu (Agenda) en natuurlijk op beatbatten.nl.

Mijn promotie had niet plaats kunnen vinden zonder uw steun. Ik wil iedereen daar hartelijk voor bedanken, en ik hoop dat u digitaal met mij mee kijkt!

Met vriendelijke groet,

Willemijn Kuper
w.f.e.kuper@umcutrecht.nl

PS: ik blijf mij, ook na mijn promotie, inzetten voor het onderzoek naar Batten. Want hoewel we al flinke stappen hebben gemaakt, moeten we nog steeds alles op alles zetten voor een medicijn!

 

Toelichting proefschrift ‘Batten Disease – Beyond the Blind Spots’

De ziekte van Batten (NCL3, CLN3 disease in Engelstalige literatuur), is een belangrijke oorzaak van dementie beginnend op de kinderleeftijd. We weten dat de ziekte van Batten veroorzaakt wordt door een fout in het CLN3 gen, maar hoe die schrijffout precies tot ziekte leidt, is nog grotendeels onbekend. Het gebrek aan begrip van wat er precies gebeurt bij de ziekte van Batten, heeft het ontwikkelen van een behandeling tot nu erg moeilijk gemaakt.

In mijn proefschrift vergelijk ik het gebrek aan begrip met het bestaan van een blinde vlek: letterlijk en figuur een centraal onderdeel in de ziekte van Batten. Bij deze ziekte raken vooral het netvlies (initieel met name de kegeltjes die zorgen voor het centrale, scherpe deel van het zicht) en (later duidelijker) de hersenen aangedaan. In mijn proefschrift heb ik gepoogd een aantal belangrijke blinde vlekken weg te nemen, om zo meer inzicht te krijgen om uiteindelijk deze verwoestende ziekte te kunnen genezen.

Partners

Meisje met zwarte hond
Beat Batten
Ronald met donatiecheque

Like, volg en deel ons!
#beatbatten

Volg Beat Batten op social media en neem een kijkje in het werk van de stichting!
Deel de berichten en help het vergroten van de bekendheid over de ziekte van Batten.