Pleun (8) en Vigo (7) rennen hand in hand de IJsselloop

Pleun (8) en Vigo (7) rennen hand in hand de IJsselloop

Afgelopen zondag (10 april) vond de 15e editie plaats van de IJsselloop in Deventer en dat was weer een ware happening. Duizenden toeschouwers langs het parcours en een feestelijke sfeer na afloop in de stad.

Hand in hand naar de eindstreep

Pleun Janssen is 8 jaar en heeft sinds haar 5e jaar de ziekte van Batten. Zij is inmiddels blind maar dat hield haar niet tegen zelf de IJsselloop kidsrun te gaan rennen én geld in te zamelen voor de ziekte van Batten. Een groot deel van de klas wilde meedoen aan de IJsselloop en haar steun en toeverlaat tijdens de kidsrun was haar klasgenootje Vigo. Ze renden samen hand in hand de hele kidsrun uit. En dat ze laatsten werden maakte beiden niets uit. 

Prachtig maar confronterend

Koos, de vader van Pleun, vertelt: ‘Vigo, een jongetje uit de klas van Pleun, had zelf bedacht dat hij met Pleun de IJsselloop kidsrun wilde gaan rennen. Hand in hand en gelijkwaardig, samen rennen en vooral heel veel plezier maken. Met de klas hebben ze twee zondagen geoefend en toen het zover was heeft niet alleen Vigo Pleun naar de eindstreep geholpen maar Pleun ook Vigo want toen Vigo last van zijn buik kreeg was het Pleun die zei: doorlopen! Zo sleepten ze elkaar er doorheen, dat was ontroerend om te zien. Daarnaast was het ook confronterend om te zien. Het is niet vanzelfsprekend dat Pleun volgend jaar weer mee kan doen aan de kidsrun, het is zelfs niet vanzelfsprekend dat ze over vijf jaar nog makkelijk loopt. Pleun staat nog aan de goede kant van de ziekte, ze heeft epilepsie en loopt met een stok. Ze gaat twee dagen per week dankzij symbiose-onderwijs nog naar haar oude klas. Op de andere dagen volgt ze speciaal onderwijs, waar ze ook braille leert. Hoe heftig het ook is, wij willen op een positieve manier met haar ziekte omgaan. Samen mooie herinneringen maken, elke dag weer!’

Regenboogijsje

Aan het eind van de kidsrun kregen de kinderen uit de klas van Pleun een ijsje, niet zomaar een ijsje maar Pleuns eigen Regenboogijsje. Bedacht door Pleun en vormgegeven in haar favoriete kleuren. Handgemaakt en landelijk verkocht voor het goede doel. Van elk verkocht ijsje gaat € 0,50 naar Beat Batten om bij te dragen aan onderzoek naar deze vreselijke ziekte.

Met haar deelname heeft Pleun maar liefst € 1.789 opgehaald. Volwassenen die de IJsselloop liepen en in actie kwamen voor Beat Batten hebben € 5.000 opgehaald. Wat een geweldig resultaat.

Bekijk hieronder het filmpje waarin Pleun en Vigo elkaar naar de eindstreep helpen.