Even voorstellen, Anne Agema

Anne Agema verzorgt met Anne’s Studio in Noordlaren de begeleiding van kinderen en jongeren met een hulpvraag.

26 juni 2020

Lieve lezer,

Wat een eer dat ik voor jullie mag schrijven!

Na het bezoek van Marco Borsato aan ons logeerhuis kreeg ik het verzoek om te bloggen voor Beat Batten. Allereerst, Marco kwam niet voor mij. Hij kwam voor de geweldige jongeren die ik met veel liefde en passie begeleid. Het was een middag met een gouden randje waar we allemaal dierbare herinneringen aan hebben.

Ik ben Anne, 35 jaar, getrouwd met de liefste man van de wereld en moeder van twee prachtige meiden. Ik hou ontzettend van koken, lekker eten, lezen, muziek, dieren en mooie herinneringen maken. Twaalf jaar heb ik als leerkracht en ambulant onderwijskundige gewerkt bij Koninklijke Visio in Haren. Hier kwam ik in contact met kinderen met Batten en kinderen met andere (meervoudige) beperkingen.

Naast mijn baan bij Visio werk ik inmiddels al tien jaar met een meisje met een meervoudige beperking. Ik begeleidde haar regelmatig op de zaterdagen en sinds enkele jaren komt ze logeren en neemt ze deel aan de maandclub, een activiteitenclub voor kinderen met een hulpvraag.

Eind 2018 ben ik volledig als zelfstandige gaan werken. Ons logeerhuis is gegroeid en onze activiteitenclub heeft inmiddels 10 leden. We zijn vaak met 7 a 8 begeleiders op veelal evenveel kinderen. Het doel voor de kinderen staat centraal, vriendschappen maken, ontdekken wat je leuk vindt en je talenten ontwikkelen.

De hulpvraag die ik tijdens gesprekken op scholen vaak hoorde en niet kon invullen was: We hebben ondersteuning nodig in de thuissituatie en we willen graag dat ons kind mee kan doen! Mee doen met verjaardagen, met vriendjes, uitstapjes kan maken en dingen beleven. Voor een aantal kinderen en jongeren mogen wij hier invulling aan geven.Leuk, hoor ik jullie denken! Maar niet voor ons want… Te ver weg! Nou, daar hoop ik de komende tijd verandering in te brengen middels deze blogs. Ik wil graag met jullie meelopen en hoop jullie te inspireren.

De jongeren met Batten krijgen na iedere belevenis een tastbare herinnering middels een poster, fotoboek of een voorwerp. Iedere keer uniek, passend bij wat ze hebben beleefd. Met deze materialen kunnen mensen om hun heen vragen stellen en of vertellen en blijven herinneringen leven. Daarnaast ontvangen ouders via de app foto’s en leuke anekdotes van deze belevenissen.

Wat is voor jouw zoon of dochter belangrijk? Waar halen ze energie uit, waar genieten ze van?
Wat wil je dat jouw kind mee kan maken? En waar wil je zelf mee geholpen worden? Zou het jullie lucht geven als er een plekje is voor je kind en jullie tijd hebben voor dingen waar je vaak niet aan toe komt of ‘gewoon’ een avondje bios of uit eten? Goed zorgen voor jullie kind(eren) betekent ook dat je goed voor jezelf moet zorgen, makkelijk gezegd hoor ik je denken.. Tijd voor een hobby, tijd voor elkaar en sociale contacten, probeer dat maar eens te combineren! Voor kinderen is het fijn dat ze naar een vertrouwde plek kunnen. Een plek waar je je vertrouwt voelt en waar ze zichzelf kunnen zijn. Vroeg wennen op zo’n plekje is voor kinderen fijn. Ze leren de begeleiding kennen en hebben de tijd om een vertrouwensband met ze op te bouwen. Ook zullen ze zich vertrouwt gaan voelen in het gebouw en omgeving daar, prettig gevoel toch? Dat betekent ook los durven laten en o, wat is dat lastig!

Liefs,
Anne
*op de foto’s sta ik met Jurgen

Partners